INTERVIEW: CHARLOTTE LABEE

Geplaatst door wannabefriends | 14-03-2020

Charlotte Labee is dé Brain Balance expert van Nederland. Zij geeft verrassende inzichten in hoe ons brein werkt. Hoe je mindset je je beperkt of hoe het je op positieve wijze kan veranderen. Zij ontwikkelde het Golden Growth® Model, een methode op het gebied van persoonlijke ontwikkeling welke je meer geluk en gezondheid brengt. In dit interview gaat ze in op de invloed van vriendschappen op ons brein en inspireert ze jou met haar eigen pure vriendschap verhalen.

Charlotte kun je ons iets vertellen over jouw vriendschappen en over wat deze vriendschappen voor jou betekenen?

 “ Ik heb een aantal vriendschappen welke ik al heel lang heb, dit zijn vriendschappen van zo’n 20 jaar. Soms ontstaan er nieuwe vriendschappen en soms verdwijnen er vriendschappen en dat is oké. Er is een natuurlijke flow gaande in mijn vriendschappen en dat voelt heel goed. Soms verbazen mensen je positief, soms negatief…. Allemaal leermomenten welke me helpen bij mijn persoonlijke ontwikkeling. Soms doen vriendschappen je pijn, maar dat neemt niet weg dat je er veel van kan leren en dat ze veel voor je kunnen betekenen. 

Vriendschappen betekenen voor mij persoonlijk dan ook enorm veel. Veel vriendinnen zijn echt als familie voor me. Heel mijn ziel en zaligheid leg ik in deze vriendschappen. Bij mijn vriendinnen mag ik onzeker zijn en durf ik mezelf kwetsbaar op te stellen. Bij hen kan ik gewoon echt mezelf zijn. Ik kan met ze lachen én huilen en dat voelt ontzettend goed.”

Waarom is het zo belangrijk om goede sociale contacten te hebben? Wat doet dat met je?

 “ Het hebben van goede sociale contacten is enorm belangrijk. Je kan je in goede vriendschappen je veilig en op je gemak voelen. Dat zorgt er dan weer voor dat je makkelijker ontspant. Ontspanning en veiligheid zijn van ongekend belang als we het hebben over persoonlijke ontwikkeling en mentale gezondheid. Vriendschappen maken je als mens gezond en gelukkig. Daarnaast leer je van al je vriendschappen. Je leert van de mensen om je heen. Ze zeggen niet voor niets dat je het gemiddelde bent van de 5 mensen waar je het meeste mee om gaat.”

Wat is het ultieme doel voor het aangaan en behouden van vriendschappen?

“Volledig met elkaar meegroeien in het leven, ook als er veranderingen plaatsvinden. Soms lukt dat, soms niet. Ik geloof dat vriendschappen net als het leven moeten zijn. Een natuurlijke flow van komen en gaan. Soms moet je vrienden even loslaten, even afstand nemen van elkaar. Soms zullen deze vrienden terug komen in je leven en soms ook niet. Dat is ook oké! Dan heeft het zo moeten zijn. Mensen veranderen, jij verandert zelf ook. Je blijft je ontwikkelen als mens en dat geldt ook voor je vrienden en dus ook voor je vriendschappen. Voor mij is er dan ook geen ultieme droom voor het aangaan van vriendschappen, iedere vriendschap is uniek en authentiek.” 

Veel vrouwen hebben een angst om zich in nieuwe kringen te begeven, is dit te verklaren door signalen vanuit het brein?

“Angsten zijn er om ons te waarschuwen voor gevaar. Angst heeft dus wel degelijk een biologische functie: het helpt ons als mensen te overleven. Toch zijn niet alle angsten meer relevant. Vaak komen ze uit de oertijd en dus zijn het angsten die nu anno 2020 niet meer van toepassing zijn. Ons eeuwenoude brein systeem ziet daar helaas geen verschil in. Zodra er ook maar iets gebeurt bij ons in onze omgeving of bij een dierbare, dan gaat direct ons angstsysteem aan. Dit wordt voor 95% onbewust aangestuurd. Op het moment dat je deze angsten te boven wilt komen moet je dus ook daar beginnen: in het onbewuste systeem. Om veranderingen door te voeren moet je het brein en de werking daarvan gaan begrijpen.”

Wat kun je doen om deze angsten te overwinnen, om zo nieuwe vriendschappen aan te gaan?

“Deze angsten zijn niets anders dan een conditionering van de hersenen. Deze conditionering zien we zowel bij mannen als bij vrouwen terug komen. Al kunnen bij vrouwen de hormonen ook nog wel eens meespelen. De hormoonaangifte wordt namelijk aangestuurd door de hersenen en is mede met de darmen verantwoordelijk voor hoe jij je voelt. 

Voel je je onzeker? Heb je angsten? Probeer er dan achter te komen wanneer die onzekerheid ontstaan is. Reageer je onzeker in een bepaalde situatie? Dan is dit vaak het gevolg van iets wat eerder is gebeurd. Deze situatie doet je denken aan een eerdere situatie en de onzekerheid die je toen ervaarde komt nu terug. Het kan best zijn dat dit ver in je verleden gebeurd is. Het zou zomaar kunnen dat deze angst en deze onzekerheid ontstaan zijn terwijl je 5 jaar oud was. Op dat moment was je je daar totaal niet van bewust. Nu stuurt je onbewuste brein dit opnieuw voor je aan.”

Aan welke basisbehoeften moet er in een vriendschap worden voldaan om het tot een succes te maken?

“Eén van de belangrijkste basisbehoefte in een vriendschap is hoor en wederhoor. Dat houdt in dat je begrip hebt voor de situatie van je vriendin. Ik denk dat het belangrijkste is om te leren begrijpen waar iemand vandaan komt. Waar iemand vandaan komt en wat iemand meegemaakt heeft zijn heel bepalend voor hoe iemand zijn of haar brein gewired is. Dit is vervolgens weer van invloed op hoe iemand in het leven staat en hoe iemand denkt. Het kan dus best zo zijn dat iemand heel anders reageert op bepaalde ervaringen als jij. Het kan ook zo zijn dat je dat zelf hebt, zonder dat iemand daar iets aan kan doen.”

Charlotte wat is voor jou persoonlijke de belangrijkste basisbehoefte in een vriendschap?

“Voor mij persoonlijk is vertrouwen heel belangrijk in een vriendschap. Ik moet weten dat ik op iemand kan bouwen. Dan voel ik me veilig.”

Waarom is het van belang om vriendschappen te blijven verbeteren? Zowel het verdiepen van bestaande vriendschappen, als het aangaan van nieuwe vriendschappen?

“Ik geloof dat je in iedere levensfase andere behoeften hebt. Dit geldt ook voor vriendschappen. Daarom is het zo belangrijk om te blijven groeien in je huidige vriendschappen en om nieuwe vriendschappen te blijven sluiten.

Hoe mooi is het om met elkaar te kunnen groeien in jullie vriendschap?! Door samen met elkaar op avontuur te gaan, nieuwe dingen te ontdekken en door samen erop uit te gaan. Ik noem dat herinneringen bouwen. 

Als je 16 bent en je gaat met je vriendinnen op vakantie dan maak je hele andere herinneringen dan wanneer je 34 bent en samen op vakantie gaat. Als je kinderen hebt en hard bezig bent met het behalen van bepaalde doelen in het leven. Zelfs dat is weer anders dan wanneer je 60 bent en samen met een vriendin tijd doorbrengt. 

Gesprekken zijn anders, levens zijn anders en daardoor vriendschappen ook. Ik geloof vooral in het sociale zijn met elkaar, het samenzijn. Daar is ons brein uiteindelijk ook op geëvolueerd. Daardoor zijn wij (98% van de mensen) sociale wezens die graag met andere mensen samenzijn. Aandacht is het nieuwe goud, voor elkaar en met elkaar! ”

Hoe kan een vriendinnen site als WannaBeFriends bijdragen aan het laten ontstaan van duurzame vriendschappen?

“Inspireren met verhalen die vooral heel puur zijn. Tussen alles wat er al op internet en social media te vinden is, zouden echte verhalen heel fijn zijn. Iets waar mensen zich aan op kunnen trekken. Waar ze herkenning in vinden. De online jungle is al zo groot, laten we meer puur met elkaar zijn, zeker in vriendschappen. Niks hoeft perfect te zijn en niemand is perfect, ik bedoel wat is perfectie?”

Nog één laatste vraag. Wat moet volgens jou het doel zijn bij het aangaan van nieuwe vriendschappen?

“Elkaar echt zien en elkaar de kans geven om te groeien. Belemmer niemand, niet in een relatie, niet in een vriendschap. Dan pas kunnen mensen worden wie ze echt zijn.” 

Charlotte Labee lanceerde onlangs haar boek Brain Balance - het geheim voor geluk en gezondheid. Het boek is geschreven voor een ieder die wilt groeien, meer uit het leven wilt halen en zichzelf verder wilt ontwikkelen. Met de informatie over breinkennis en mindset kun jij jouw gelukkigste leven leiden. Meer informatie over deze bestseller? Hij is hier te bestellen.

 De fotocredits gaan naar: Esther van Geenen fotografie