Vakantie op Texel?

Geplaatst door wannabefriends | 14-09-2020

10 Texel tips!

 

Wat een gedoe al die verre vakanties die in deze lastige tijd van Corona niet meer door kunnen gaan. Je wil eigenlijk toch wel lekker een dagje of een aantal nachtjes weg, maar waar naar toe? Nou als een echte Texelaar kan ik je wel aanraden om ons mooie eiland Texel te komen bezoeken! Maar goh, wat is hier toch allemaal te doen? Speciaal voor jullie heb ik daarom 10 tips om te doen bij ons op het prachtige Texel.

 

Tip 1 Winkelen in Den Burg:

Het grootste dorp van Texel is Den Burg, hier in het dorp heb je genoeg leuke winkeltjes om lekker rond te neuzen of lekker in te slaan. Buiten de grotere winkelketens om zijn er natuurlijk ook ZZP bedrijfjes/winkeltjes. Er is één winkel die je zeker niet over moet slaan! Ik ben gek van de winkel Stek Concepstore, ze hebben baby artikelen, beauty artikelen, sieraden en waar het allemaal omdraait eigenlijk, de leukste woonaccessoires! Wat is het heerlijk om bij de meiden van Stek in de winkel rond te snuffelen. Zet hun daarom zeker op je to do list als je gaat shoppen in Den Burg en sla ze niet over!

 

Tip 2 Gastpaviljoen XV:

Bij strandpaal 15, nabij het bos vind je Gastpaviljoen XV. Een paviljoen met een hele fijne sfeer, gastvrij, vriendelijk en vooral erg gezellig. Zeker een aanrader om na je bos en/of strand wandeling daar je kopje koffie, lunch, diner of borrel te nemen. Met hun leuke kaart, kleinere, luxere gerechten voor een fijne vriendelijke prijs (niet geheel onbelangrijk) kun je voor ieder zijn smaak wat vinden. Gastpaviljoen XV is net anders dan de andere strandpaviljoenen en hierom vind ik hun er wel boven uit springen, zeker een aanrader om het zelf te gaan beleven.

 

Tip 3 Vuurtoren beklimmen:

Het hoort er natuurlijk gewoon ook bij, de vuurtoren van Texel, deze is te vinden op het meest Noordelijke punt van ons eiland Texel, te de Cocksdorp. Of je nu de vuurtoren bekijkt vanaf het mooie grote strand, er in de omgeving van gaat wandelen of gewoon beklimmen, het is en blijft iets Texels wat je zeker moet gaan opzoeken. Het beklimmen van de vuurtoren is misschien niet iets wat je denkt, dit ga je even doen. Maar dit valt zeker mee, met de wenteltrap van 7 verdiepingen ben je eigenlijk voor je het weet zo boven! Als je eenmaal boven bent heb je z’n mooi uitzicht, je kan hier Vlieland ook heel mooi vanaf bekijken.

 

Tip 4 de Slufter:

Het mooie natuurgebied de Slufter is een deel van Nationaal park Duinen van Texel en zeker een aanrader om heerlijk te gaan wandelen (of een gedeelte met de fiets te doen). De Slufter is een oppervlakte van 700 HA land en water, er is zo veel te zien! Je kan heerlijk tot rust komen, ook is er een uitkijkpunt boven aan de trap, waar je nabij het Café de Slufter om hoog kan gaan. Je hebt een geweldig uitzicht over de Slufter heen! Of het nu winter, zomer, herfst of lente is, elk seizoen heeft hier zijn charmes! Als je na je bezoek even het Café de Slufter in gaat, kan je heerlijk in het restaurant plaats nemen voor een kop koffie etc. Als je er gaat dineren vergeet dan vooral niet de halve kip te proberen, die is niet aan te slaan onder de Texelaars, als je vraagt wat ze daar hebben gegeten die avond, is het meestal de halve kip.

 

Tip 5 De Smulpot:

De Smulpot hotel, lunch en dinercafé is een super leuk plekje om een plekje te zoeken bij hun op het terras of binnen. Of je nu gaat voor een kop koffie, een lekker maaltijd, lunch of high tea, hun menukaart is om van te smullen. Het vriendelijke personeel, de gezellige sfeer en de warmte is al een hele beleving op zich. 

 

Tip 6 Museum Kaap Skil:

In het dorp Oudeschild, waar de haven ook gevestigd is zit echt een super leuk museum Kaap Skil. Een uniek museum vol met bijzondere verhalen en grootste avonturen om te beleven. Je kan hier opgedoken scheepswrakken bekijken, de Reede van Texel ontdekken. Het is echt een mooie stap terug in de tijd. Het museum bestaat uit verschillende ruimtes/gebouwen, van een molen tot een bakkertje van vroeger. Je kan uren bezig zijn om hier lekker rond te lopen, te bewonderen en verschillende activiteiten te doen. Al ga je meerdere keren het museum bezoeken, het verveelt nooit!  

Tip 7 Ecomare:

Ecomare is een zeehondenopvang die gevestigd is vlak bij strandpaal 17 te de Koog. Als je denkt een zeehondenopvang zou je zeggen: ‘’hier zijn alleen maar zeehonden’’. Nou dit is dus echt niet het geval! In Ecomare heb je ook diverse soorten vogels die worden opgevangen, van meeuwen tot bijzondere zeldzamen vogels die zorg nodig hebben. Ook zijn er bruinvissen! Ja een ‘’zusje’’ van dolfijnen! Het is in Ecomare niet alleen dieren het onderwerp van de tentoonstelling het Wad! Je leert er op een hele leuke manier van alles over, via activiteiten, kijken, lezen en luisteren!

 
 

Tip 8 Zeehonden/garnalen vissen:

Hoe leuk is het om met een boot de Waddenzee op te gaan om zeehonden te bekijken in het wild of garnalen te vissen met een kotter! In de haven van Oudeschild zijn er diverse kottertjes / bootjes waarmee je een tocht kan maken over de Waddenzee, het leuke van deze tochten is dat je er ook nog is heel veel van leert! Het is niet alleen varen en bekijken, maar de bemanning zit vol met verhalen, van vroeger tot nu! Super leerzaam en je ontdekt dingen waarvan je het bestaan niet afwist.

 

Tip 9 Fietsen/solex/tuktuk huren:

Het eiland ontdekken kan via diverse manieren, je kan natuurlijk lekker wandelen of alle diverse fietsroutes ter fiets doen (de routes zijn ook wel te vinden via de VVV of volg de bordjes), maar hoe leuk is het omdat is op een hele andere manier te gaan doen! Huur een Solex en cross ermee het hele eiland over, als het dan nog harder waait is het ook totaal niet erg, want je hoeft niet eens te trappen en je kan alsnog van het eiland genieten! Of was dacht je van een tuktuk? Een tuktuk, wat is dat? Nou dat zijn van die brommer/autootjes die je heel veel in landen als Azië ziet! Ook deze zijn te huur op het eiland, hoe leuk is het dan bij iets minder weer om niet met de auto een tour te rijden maar op een tuktuk!

 

Tip 10 Wijngaard de Kroon Texel/Texelse bierbrouwerij:

Ben je gek op wijn? Dan moet je zeker Wijngaard de Kroon niet overslaan! Deze wijngaard heeft 8500 druivenstokken met verschillende soorten druiven! Hier kan je een super leuke rondleiding doen, je leert alles over de wijngaard, het ontstaan van het bedrijf en vooral het proces hoe de wijn wordt gemaakt! Ook kun je hier tot slot een wijnproeverij doen van de huisgemaakte wijn! Heerlijk ontspannen, genieten en leren tegelijk!

Ben je niet zo van de wijn en hou jij liever van een biertje? Dan is een bezoek aan de Texelse bierbrouwerij echt iets wat je niet kan overslaan tijdens je uitje! Je kan een rondleiding doen door de brouwerij, zo leer en zie je hoe het echte Texelse bier tot stand is gekomen! Super bijzonder en leuk om te zien, met als afsluiting een heuse proeverij van verschillende soorten bieren die daar worden gebrouwen!

 

Deze 10 Texel tips moet je dus zeker op je lijstje zetten als je een bezoek komt nemen op Texel! Of dit nu een weekendje of dagje uit is met je vriendinnen, familie of gezin er is genoeg te doen en te beleven!

Zodra je in Den Helder de Teso boot op rijdt begint het echte eiland gevoel al!


 

Eveline Wannabefriends 

Deze blog is geschreven door Eveline Kikkert. Een vrolijk eiland meisje, ze houdt van gezellige drankjes drinken, creatief bezig zijn en onder de leukste mensen zijn! Ze is moeder van twee prachtige zoons, die het ook erg leuk vinden om gezellig onder andere kindjes te zijn.