Vriendschap is...

Samen Sushi eten

Zoek vriendinnen

Leeftijd

TOT

 • Ga eens Dauwtrappen :)

  Donderdag is het Hemelvaartsdag: de dag dat christenen de terugkeer van Jezus naar de hemel herdenken. Tevens de dag waarop vele Nederlanders traditiegetrouw voor dag en dauw opstaan voor een stevige wandeling of fietstocht. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het nut en de schoonheid daarvan nooit echt heb ingezien. Wandelen vind ik heerlijk, maar wel met een lekker zonnetje en op een acceptabel tijdstip, alsjeblieft. Onmenselijk vroeg uit de veren – op je vrije dag, nota bene –, het zal wel een christelijke traditie zijn. Dacht ik.

  Was jij, net als ik, niét van plan om met Hemelvaart de wekker op drie uur te zetten om de natuur in te gaan? Geeft niet hoor. Maar misschien dat dit artikel je wel aan het twijfelen brengt. Ik ben namelijk op onderzoek uitgegaan en ben tot een aantal interessante inzichten gekomen.

  De dauw heeft een magische kracht

  De geschiedenis van dauwtrappen, ook wel hemelvaren genoemd, voert ons terug naar de eerste eeuw na Christus. Tijdens de meifeesten die in deze Germaanse tijd plaatsvonden vierden mensen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Deze feesten waren groots; er werden bomen of boomstammen neergezet, en daar omheen werd het feest van de overwinning van de zomer op de winter gevierd. Centraal stond de ‘zich opnieuw manifesterende groeikracht van de natuur’. Het volksgeloof van die tijd bevatte het idee dat dauw een een genezende en magische kracht had, vooral op bepaalde dagen.

  Later, in de 19e eeuw, ontstond hieruit de gewoonte om zingend en met blote voeten op het gras te dansen. Mensen stonden al om drie uur ‘s nachts op omdat ze op tijd terug moesten zijn voor de kerkmis, die om negen uur begon. Hier komt vermoedelijk de term dauwtrappen vandaan. Het dauwtrappen werd vanaf toen in verband gebracht met processies op de ochtend van Hemelvaartsdag.

  Echter heeft het ontstaan van het gebruik dus niets met het christendom te maken, maar met het het vieren van de opkomst van de natuur. De meibomen die geplant werden, en die het middelpunt waren van het feest, stonden symbool voor de vruchtbaarheid voor vee, akkers en mensen.

  En in sommige gemeenten bestaat het ritueel nog steeds. Het planten van een meiboom staat daar voor het uiten van liefde voor de gemeente waarin men woont en gaat vaak gepaard met feestelijkheden. De meiboom heeft bovendien een mooie spirituele betekenis: alle zielen zijn verbonden met het ‘centrale’ en daardoor zijn we samen, of we nu dood of levend zijn, in staat om andere zielen te verbinden.

  Met je blote voeten baden in het ochtendlicht

  Terug naar Hemelvaart. Het idee om voor het ochtendgloren de natuur in te trekken heeft voor mij ineens een andere lading gekregen. Het vieren van de opkomst van de lente, het eren van de natuur, zou mij weleens kunnen doen besluiten om toch die wekker te zetten komende donderdag. Om de dauw op de velden tegemoet te treden, en misschien zelfs wel om mijn schoenen uit te trekken.

  Ik blijf in elk geval nog even mijmeren over dit bijzondere ritueel.

  Bron: happinez.nl

  Geplaatst op 08-05-2018 door wannabefriends lees meer
 • Van dieten WORD JE DIK

  Van het gevecht tegen de kilo's wordt vooral de dieetindustrie beter. Daarover zijn niet alleen voortdurend lijnende mensen, maar ook psychologen en leefstijlcoaches het roerend eens. Voorgoed afvallen is geen kwestie van diëten, maar van een andere levensstijl. Toch blijven we hardnekkig geloven in elk wonderdieet dat nu weer in de mode is. Hoe komt dat? "We hebben het over het valsehoopsyndroom."

  Lizetta Pekelder-Meijer is er definitief mee gestopt. Nadat ze vanaf haar 16e dagelijks met afvallen bezig was geweest, zag ze twee jaar geleden eindelijk in hoe zinloos dat was. "Van Weight Watchers tot fat killer-pillen: ik heb bijna alles geprobeerd", vertelt ze. Toen ze besloot te stoppen met diëten en gewoon 'normaal' ging eten, viel ze spontaan 13 kilo af. "En die zitten er nog steeds niet aan", zegt ze trots, "terwijl ik gek ben op patat met mayo en soms nog steeds een Toblerone-reep helemaal in mijn eentje opeet. Maar dan neem ik de volgende dag wél een gezonde smoothie of een bakje kwark. Balans, dat is het geheim."

  BALANS

  En daar gaat het bij veel mensen vaak fout, denkt ze. "Je kunt niet in een week tijd een heleboel gewicht verliezen, maar dat wil iedereen tegenwoordig wel. Dus vallen ze voor crashdiëten waarmee je snel vet verbrandt. Dat kun je nooit lang volhouden. Een auto rijdt immers ook niet alleen op benzine, maar heeft ook koelvloeistof en olie nodig. Als je je gewicht niet uit balans raakt door al dat gejojo, schrikt je lichaam ook niet meer van een gebakje op zijn tijd." Dat klinkt simpel, en dat is het volgens Yneke Kootstra ook.

  Ze is directeur van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid, die leefstijlcoaches opleidt, en co-auteur van het boek (Af)vallen, opstaan en weer doorgaan. Dat gaat verder waar de meeste andere dieetboeken eindigen: het moment waarop iemand zijn of haar streefgewicht bereikt. "Want dan begint het namelijk pas", legt Kootstra uit. "Als je afgevallen bent, heeft je lichaam minder energie nodig dan voorheen. Ga je dan toch weer net zo veel eten als ervoor, dan kom je logischerwijs weer aan. Wil je blijvend gewicht verliezen, dan moet je je voedingspatroon aanpassen. Niet even, maar voor de rest van je leven."

  'Geniet van de Anti Dieet Dag, maar eet met mate'

  WONDERDIËTEN

  Maar ja, wie wil er nu de rest van zijn leven alleen maar wortels en bleekselderij eten? "Dat hoeft ook helemaal niet", zegt Kootstra. "Juist als je in één keer alles omgooit in je voedingspatroon, beklijft het niet. Je kunt beter met kleine stapjes dingen veranderen. Kijk wat bij je past: misschien kun je bijvoorbeeld die boterham met hagelslag waar je altijd mee ontbijt, vervangen door havermout. Voor een ander werkt het bijvoorbeeld om wat vaker de wijn te laten staan."

  Dat veel mensen geen zin hebben om blijvend gezonder te eten en in plaats daarvan liever kiezen voor het zoveelste wonderdieet, begrijpt ze wel. "Mensen zijn geneigd een mislukte afvalpoging in hun voordeel te verdraaien. Dat ze toen niet slaagden, komt dan bijvoorbeeld omdat ze Sonja Bakker eigenlijk maar een stom dieet vonden, of omdat ze toen niet gemotiveerd genoeg waren."

  VERWACHTINGEN

  "Dat verschijnsel wordt ook wel het valsehoopsyndroom genoemd", zegt Tatjana van Strien, hoogleraar psychologie van eetstijlen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. "Mensen willen zo graag geloven dat ze met een dieet kunnen afvallen, dat ze onrealistische verwachtingen krijgen. Iedere keer komt er weer een nieuw dieet in de mode, en iedereen kent dan ook wel iemand die daarmee succesvol is afgevallen.

  Als ze dan na verloop van tijd weer aankomen, dan was dat tóch niet het juiste dieet, of toch niet het juiste moment in hun leven."Van Strien verbaast zich over die naïviteit. "Eigenlijk weten we al sinds de jaren 50 dat diëten niet werken", zegt ze. "Dat bleek destijds al uit studies en een paar jaar geleden wees onderzoek van TNO eveneens uit dat mensen die lijnden op korte termijn wel afvielen, maar vier jaar later vaak weer even zwaar waren - of zelfs nog zwaarder. Dat was destijds nog voorpaginanieuws. En toch verandert er weinig."

  Bron: Vrouw - De Telegraaf

  Geplaatst op 07-05-2018 door wannabefriends lees meer
 • De sauna is goed voor je

  Elke keer is het weer hetzelfde liedje. Dat dagje sauna moeten jullie nu eens écht wat vaker inplannen. Maar toch komt het er elke keer weer niet van. Deze studie laat zien dat een bezoekje aan de wellness zeer goed voor je is, dus een beter excuus kun je niet hebben.

  Uit een paper van de Journal Neurology blijkt dat wanneer je regelmatig naar de sauna gaat, je uiteindelijk minder kans hebt om een beroerte te krijgen. Onderzoeker Setor Kunutsor legt uit hoe dat nu kan, dat een potje zweten zó goed voor je is. Kunutsor: Onze ondervindingen zijn erg sterk. De mensen die vier tot zeven keer per week in de sauna gingen, maakten 60% minder kans om een beroerte te krijgen dan mensen die maar een keer per week in de sauna gingen.’

  Finland

  Wel moeten we hierbij opmerken dat de proefpersonen afkomstig waren uit Finland. Hier is een tripje naar de sauna heel gewoon en een bijna dagelijkse bezigheid. Deze 1.628 mensen werden wel 15 jaar in de gaten gehouden en moesten ook vragen beantwoorden over hun saunagebruik en hun levensstijl. Maar dat niet alleen: ook ondergingen ze verschillende gezondheidstesten.

  Minder kans op beroerte

  Om goed te kunnen zien wat het effect is van de sauna op hun gezondheid, werden de proefpersonen onderverdeeld in drie groepen. Het eerste deel ging maar één keer per week naar de sauna, de volgende sectie twee tot drie keer per week en een gezelschap dat wel vier tot zeven keer (!) per week ging. Hoewel de kans op een beroerte bij deze hele groep in het algemeen niet zo hoog was (155 mensen gedurende 15 jaar), bleek dat de laatste groep er het beste vanaf kwam. De mogelijkheid was bij hen wel 60% lager dan bij de mensen die minder vaak gingen. Hoe kan dat nu? Waarschijnlijk komt het doordat de hitte van de sauna de bloedcirculatie versnelt. Andere bijkomende voordelen zijn dat zo’n hout hitje ons immuunsysteem versterkt en stress vermindert. Een goede reden om eens een ontspannen weekendje mét sauna te boeken.

   

  Bron: Flair, Door Lisa Hoogmoet - 3 mei 2018

  Geplaatst op 03-05-2018 door wannabefriends lees meer
Copyright © 2019 www.wannabefriends.nl. Gerealiseerd door iBrandz Media